Пернишка „Сурва“ VS „Хобит: Неочаквано пътешествие“

 

survavshob

Избери БЪЛГАРСКОТО – Пернишка „Сурва“ VS  „Хобит: Неочаквано пътешествие“

По кината започна да се „върти“ поредната „боза“ привличаща „промитите“ мозъци като магнит с цел максимизиране на печалбите. „Хобит: Неочаквано пътешествие“ проследява пътешествието на главния герой Билбо Бегинс, който е въвлечен в епичен поход за освобождаване на Еребор – изгубеното царство на джуджетата, което отдавна е завладяно от дракона Смoг. Този филм обещава да „издои“ доста хора и размъти много мозъци.

По същото време през Януари започват традиционните кукерски празници. Един от най-популярните е събора в Симитли. Утре 12.01.2013г. над 2000 кукери от цялата страна и чужбина ще се съберат за осма поредна година.

След това в края на месеца ще се проведе традиционната „Сурва“ в пернишко. Сурвата е традиционен маскараден, международен фестивал.  Фестивала  представя достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция познати като „сурвакари“ и „кукери. Организира се от община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Международният фестивал на маскарадните игри се провежда всяка година през последната седмица на месец януари. Организиран е като двудневно шествие на маскарадни групи от страната и от чужбина.

 

Тази година (2013г.) ще се проведе XXII Международен фестивал на маскарадните в Перник 01 – 03 февруари.

ПРОГРАМА

01.02. / петък /

09.30 – 17.00 ч ., Малък салон, Дворец на културата
„Маскарадните игри – визуален разказ“ – научна конференция

11.00 – 17.00 ч ., Обединен детски комплекс „Студио „Сурва“ – детска творческа работилница

11.00 – 18.00 ч., Общински младежки дом “Работилница за маски”

14.00 – 15.30 ч., пл. Кракра
“Сурвакариада” – младежко маскарадно дефиле

15.00 – 17.00 ч ., пл. „Кракра“
„Фестивал на кънки“ – ледена пързалка

15.30 ч ., пл. „Кракра“
„Маскараден кръстопът“ – световни карнавални дестинации

17.00 ч., Фоайето на хотел „Струма“
“Карнавални плакети и медали на Хенри ван

Също така за десета поредна година по улиците на Брезник  ще преминат сурвакарите, за да прогонят злите духове. Красиви маски и тежки звънци ще нарушат съботното спокойствие. На 19 януари 2013 г. Брезник ще приюти традицията и ще я възроди със сурвакарския фестивал „Сурова”. Участие ще вземат всички групи от община Брезник, поддържащи жива традицията. Насладете се и Вие на този жизнерадостен и самобитен празник, съчетал танца и музиката!

f7abac252ae5ed68121b92ba7a669d87_M

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.