Как да си направим хамак, палатка и тента от парашут

Преди няколко месеца ми хрумна да си имам едно хамаче в раницата, ей така да не се търкалям кат диво прасе по ливадите. Та за целта се поогледах за наличните хамаци на родния пазар. Гледах, гледах ама то с гледане нищо не става… и май за това нищо не си харесах. Та рекох да експериментирам с един стар парашут-крило. Те хубавите парашути имат много достойнства – здравина, дишащи и водонепропускливи (донякъде). А специално „криалата“ имат много удобна форма за целите на хамакоправеното. Шевовете са много здрави и има доста места (кюпове) за завързване с въжета. Устройството на „крилото“ – две парчета плат зашити по дългата страна, като между двете има ребра от плат.

При желание да се ползват двете големи парчета плат е необходимо да се изрежат ребрата от вътрешната част на парашута. Това става като се спазва условието да се реже на 5мм от шева. Ако се реже по самият шев се рискува да се нарани основният плат.

За направата на хамак използвах 1/4 парашут, като избрах най-крайните секции, т.к. бяха зашити в ъгъла на парашута с много здрав шев, който трябва да бъде използван.

И тук спазих правилото за рязане, като оставих 5мм след последният шев така, че парчето от всички страни да има шевове. След това много внимателно с ножица отстраних ребрата като оставях описаното разстояние до шевовете на основните платове.

По този начин се получи нещо като палатка тип „хималайка“, но без задна част, т.к. основните платове са зашити заедно.

След премахването на ребрата горният плат се оказа с около 30% по-голям от долният. Този факт разшири употребата на „хамака“.
За начало завързах долният плат с въженца за наличните кюпове. Така се получи хамака. Горната част може да се ползва като сенник или като второ дъно на хамака.

При екстремни ситуации не е необходимо „хамака“ да бъде завързан между дървата а просто може да бъде разпънат като палатка. В този случай горната, по-голямата част може да служи като стена и под на палатката. При наличието на дълги рейки от палатка, могат да се използват кюповете за да се разпъне „хамака “ като истинска палатка.

 

 

 

 

 

 

 

 

Друго приложение на „хамака“ е да се използва като тента. Разпънат между дървета ще предпазва и от най-силен дъжд.

Така с приблизително 1/4 парашут (3,80м х 1,5м) и тегло около 600гр, аз си направих палатка, тента и хамак едновременно (3in1).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.