Как да се предпазим от измръзване

Дуракам закон не писан, если писан то не читан, если читан то не понят, если понят то не так…

Седейки в топлата стая с чаша кафе в ръка се замислих за трудните условия в планините. Това беше искрицата, която запали желанието да опиша някой от методите за предпазване от измръзване и оцеляване при големи студове.

При измръзването се получава изтръпване и/или по-нататъшното нарушено функциониране на отделните части на тялото, или цялото тяло с възможност за сериозни усложнения.

Измръзването е предшествано от преохлаждане (хипотермия). Степените на хипотермия са три – лека, средна и тежка степен. Леката степен е резултат от понижаване на температурата на тялото до 34-32°С съпроводена от следните симптоми: тромавост,  забрава, неясен говор, ускорен пулс, объркване, учестено дишане, апатия,  избледняване на кожата. Средната степен на хипотермия се характеризира с намаляване на телесната температура до 29 – °С. Също така се забавя сърдечната честота 50 удара в минута, повърхностно и рядко дишане, както и понижаване на кръвното налягане. На този етап от хипотермия, измръзването може да бъде с различна степен на тежест. Симптомите тук са: дезориентация (загуба на адекватното представителство на нещо), посиняване на кожата,  неподвижност, слаб пулс, загуба на паметта, сърдечна аритмия (нарушаване на нормалния ритъм на сърцето), внезапна сънливост (сънят е строго забранен при това състояние). При тежка хипотермия телесната температура пада под 29 °С. При тези условия е налице значителната загуба на съзнание и забавяне на сърдечната честота до 36 удара в минута. Измръзването в такива случаи са тежки и живото застрашаващи. Симптомите на тежка хипотермия: сърдечна недостатъчност, постоянно бавно дишане и сърдечна честота, прекратяване на нормалното функциониране на мозъка, постоянно намаляване на кръвното налягане, гадене и повръщане, гърчове.

Измръзванията най-често възникват от самоувереност и прекомерно доверие във факта, че температурата (студа) на околната среда не са в състояние да причинят значителни вреди на организма. Друга причина е невежеството в случаите, когато човек е в екстремни условия и няма възможност да вземе предварителни мерки за предотвратяване на измръзване, а трябва да се знае как да се увеличи устойчивостта на организма към студ, повишена защита, за да оцелее възможно най-дълго при трудни климатични условия.

Оцеляването независимо от климатичните условия е правилното използване на физическата подготовка, психологическата устойчивост и наличното оборудване. Всичко това важи и при предпазването от измръзване, където основен приоритет е да се защитим от студа.

Основните моменти при защитата от студа са:

1. Дрехи

За никого не е тайна, че дрехите играят важна роля при защитата на голяма част от тялото, затова си заслужава да се отдели най-голямо внимание на облеклото. Дрехите трябва да бъдат топли – колкото и банално да звучи това. Изключително от голямо значение е дрехите да бъдат сухи, т.к. намокрянето увеличава няколко пъти вероятността от измръзване. При влажно време (дъжд, мокър сняг, мъгла) дрехите бързо губят своите термоизолационни качества. Това налага те да бъдат подсушени. Най-добре се изсушават дрехите до огъня, но при екстремни условия и липсата на възможност за огън най-добре е да не се спира движението. Физическите натоварвания увеличават притока на кръв към всички частите на тялото и ги загряват.

Попиване на влагата от дрехите може да става чрез вестници, тоалетна хартия, сухи треви и сухи клонки. Този метод се практикува в крайно екстремни ситуации без огън и необходимост от стоене на едно място.

При възможност е добре дрехите да бъдат изработени от новите материи, осигуряващи лекота, водонепромокаемост и не задържат на влагата.

Друга част от облеклото това са шапката и ръкавиците. В много случай шапката е подценявана неправомерно т.к. от главата се губи значително голяма част от топлината на тялото. За запазване температурата на главата и ръцете могат да се използват резервните чорапи, чорапогащник или резервни дрехи.

2. Обувки

Другата „банална” тема са обувките. Краката най-много са подложени на въздействието на ниските температури, защото през цялото време са в контакт със земята. Също така на краката се намират много нервни окончания, които взаимодействат с целия организъм.

За това трябва да се носят топли, сухи и удобни обувки с точен размер. Обувките не трябва да са тесни. Тесните обувки освен, че ще предизвикат дискомфорт по време на ходене, ще притискат и кръвоносните съдове, което от своя страна ще улесни измръзването.  От друга страна широките обувки могат да предизвикат наранявания по краката.  За предотвратяване на измръзване е хубаво от време на време да се мърдат палците.

Ако се получи измокряне трябва да се пристъпи към изсушаване или бързо връщане в топло помещение. Екстремното изсушаване може да бъде извършено както и при дрехите с хартия, суха трева, суха дървесина, резервни дрехи и други сухи материали, които попиват водата бързо.

3. Храна

Друг важен фактор за предотвратяване на измръзването е храната. Храната трябва да бъде калорична и най-вече топла. Студената храна се усвоява много по-лошо и изисква повече енергия за храносмилане и затопляне на тялото. При екстремни условия, и наличието само на студена храна, трябва да се дъвче повече и затопляне на храната в устната си кухина. Трябва да се пие повече, ако е възможно – топли напитки. Водата подобрява кръвообращението, като по този начин се увеличава предлагането на топлоенергия на целия организъм. При липса на вода не трябва да се яде сняг – трябва да се стопи и да се пие.

Не се препоръчва употребата на алкохол и цигари при ниски температури. Пушенето предизвиква свиване на капилярите, спазми, които продължават няколко часа, така че всяка цигара намалява защитната функция на цялото тяло. Алкохолът разширява кръвоносните съдове, повишаване на топлината, и това увеличава риска от измръзване. Алкохолните напитки трябва да се разглеждат като превантивно и затоплящо средство само в топло помещение, където ще помогне за възстановяване на организма, изложен на студ.

Тук са основните точки, които трябва да се помнят, когато излезем в природата през зимата. Разбира се, има много други малки неща, които засягат състоянието на тялото, но на дрехи, обувки и храните – са основните елементи за оцеляване в суровите климатични условия на зимата. И независимо от екипировката трябва да следваме най-простото правило – ДА СЕ ДВИЖИМ.

 

Помощ при измръзване:

  1. Топла вана (постепенно затопляне до 40 °С в продължение на 20 мин.)
  2. Горещо питие
  3. Кофеин
  4. Аналгин

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.