Извора на река Златна Панега

Най- големият карстов извор в България.
Около тайственият извор витаят много легендите и митове за произход му.
Познат още в древността с целебните си свойства, който били известни още на древните траки, елини и римляни.
Идващите на лечение от различни краища на античните империи болни хора построили на брега на извора още преди повече от две хилядолетия храм в чест на бога-лечител Асклепий (древноримската митология Ескулап).
Реката е кръстена на едната дъщеря на Асклепий – Панацея ( Панака).

За съжаление трите минералните извори и древанта баня са останали под водата след построяване на яз по турско време.

В миналото местните хора наивно мислели, че водата на Панега идва от езерото Гьолджук в Златишкия Балкан, от Рила планина или дори от Дойранското езеро.
Така била родена популярната легенда за овчаря от Рила планина, който си криел парите в една куха тояга. Един ден когато завел овцете на водопой, той я изпуснал в едно от планинските езера и водите моментално я погълнали. Отчаян, без пари, той тръгнал на просия от село в село из България. Един ден стигнал и до Златна Панега. В една от водениците на брега на реката видял, че подпират вратата не с какво да е, а със загубената му тояга. Воденичарят му казал, че я намерил изхвърлена от Панега и понеже му се сторила много тежка, взел, че я прибрал. Така просякът овчар отново намерил своето богатство. Дал от него и на воденичаря…

При нашето посещение бяхме упътени от Мито – момче в четвърти клас в Златна Панега, което отлично познава пещерите в околността.

Показа ни още една пещера, която се намира в близост до извора.
Вероятно и Вие може да се срещнете с Мито, при Вашето посещение да се насладите на хубавата природа.

Мито даде тържествено обещание да научи стихотворението „Аз съм Българче”.

6 Отговори
 1. Горскио says:

  Може би настоящата легенда сега се пише от циганското население на Златна Панега.
  Или те са „матриало“ продукт на древните болни лекуващи се на тези извори !

 2. Бориславборисов says:

  Малко труно се намира от пътя София Плевен има кръстовище тръгва се в посока циментовият завод и като се стигне предпоследната улица в дясно се отбива и се кара докато стигне до една ограда от бодлива тел там преди е било вододайна зона има голяма дупка в оградата и се тръгва по пътека слиза се до реката и се тръгва по нагоре стига се до еда скала в която има малка пещеруичка влиза се в нея ( носете си фенерчета ) и от там се излиза на самият извор .

 3. Бориславборисов says:

  Може да посетите и пещерата „проходна“ до нея се стига като от град Луковит тръгнете в посока с.Карлуково преди селото ще видите отбивка за Национален пещерен дом отидете там и питаите за пещерата тя е съвсем наблизо в пещерният дом може да се спи (окло 10-15лв ако сте членове на БТС има и отсъпки) ако искте по луксозно в луковит има 3 хотела и там може да се спи но цените са по дебели от там Може да слезете и до психо клиниката в нейният двор има църква от 1602 година охраната по принцип пуска . преди около година някъде в района възстановяваха и сстара скална църква но незная до къде са стигнали.

 4. А нищо не казваш за гърнето, дето го намери в пещерата на Мито :)))))))))

  • Горскио says:

   а теб, малка моме да не би да те намери горския в таз тъмна пещера?
   От де това перце на шапцицата цървена?

 5. Бойко says:

  гърне с остатъци от боб ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.