Водоустойчивост и мм воден стълб – факти

Преди няколко дни се опитах да си обясня зависимостта между водоустойчивост  и параметъра мм воден стълб, показан на етикетите. Специално се интересувах за достоверността на параметъра при палатките ( а не при водолазните костюми).

Оказа, се че водоустойчивостта  е количеството вода (измерено в мм), което може да бъде спряно над плата, преди водата да започне да се процежда през него. Това са стандартни протоколи за лабораторни изследвания на платовете, които са далече от практическото приложение.

Често срещана стойност при водоустойчивостта на палатките е 1500mm, което представлява оказано налягане равняващо се на 0.147 bar = 14.709 kPa =  14.709 kN/m2. Всички тези цифри означават, че в лабораторни условия този плат няма да пропусне вода, при оказано налягане от 1500mm. На практика същият този плат ще покаже съвсем други стойности, т.к. е подложен под влиянието на много фактори (разтягане, огъване и др.) различни от лабораторните. В зависимост от плата и неговите качества на практика могат да се появят, както по-лоша, така и по- добра водоустойчивост.

Това е доказано в лабораторни условия при симулацията на дъжд, където материи с водоустойчивост 1000мм задърват водата в продължение на 4 часа при интензивност на дъжда, 5 пъти по-силна от британски дъжд. Въпреки това продукти изготвени от плат с водоустойчивост 20000 мм започват да пропускат вода от ципове, шевове, гънки и други области на изделието.

Друго твърдение, е че стойността мм воден стълб посочена на етика означава, количеството валежи казани по новините. Това твърдение е много грешно, т.к. количество валеж означава – дебелината на водния слой (в mm воден стълб), който може да се образува над хоризонтална непропусклива повърхност. Тази единица за количество е идентична на използваната в практиката литър на квадратен метър (l/m2).

Изводи:

  1. Стойностите на етикета показват лабораторни данни, а не практически
  2. По новините няма да получим информация, дали палатката ще пропусне вода

От какво зависи водоустойчивостта ?

1.      Качеството на плата

2.      Покритието на плата

3.      Използваната водоотблъскваща вакса

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.